Staj ve Beceri Eğitimi Bilgileri

Staj ve Beceri Eğitimi Bilgileri

Okulumuza ait staj/beceri eğitimi bilgileri ile işletme bilgileri aşağıda detaylı şekilde paylaşılmıştır.

 

18.04.2022 324

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ VE ZORUNLU STAJ AÇIKLAMALARI

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Milli Eğitim Bakanlığı orta öğretim kurumları yönetmeliği doğrultusunda  12. sınıf öğrencileri  Haftada üç gün işletmede beceri eğitimi, iki gün ise okulda eğitim alırlar.

İşletmelerdeki mesleki eğitim ders yılı başında   veli, işletme ve okul  tarafından karşılıklı imzalanan  sözleşme ile başlar, ders yılı sonunda biter.

Zorunlu staj 12.sınıfta  Eğitim-Öğretim dönemi boyunca tamamlanır.

Öğrencilerin işletmelere yerleştirilmesi okul tarafından gerçekleşir.

İşletmeler, beceri eğitim yapan öğrencilere yaşına uygun asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret ödemeleri gerekir. Ödenecek ücret her türlü vergiden muaftır (3308 SK Madde 25).

İşletmelerde beceri eğitimi yapan öğrenciler çalışırken, işletmenin kusurundan dolayı meydana gelebilecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından işletmeler sorumlu olacaktır.

İşletmelerde beceri eğitim yapan öğrencilerin sigorta işlemleri ve sigorta primlerinin ödenmesi okuluz tarafından yapılacaktır. İşletmelerin öğrencilerimizle ilgili sigorta konusunda hiçbir mali yükümlülükleri yoktur.

Öğrenciler haftanın iki günü okulda teorik derslerini görürler. Haftanın üç günüde işletmelere giderler. Dini ve Milli bayram günlerinde öğrencilere ücretli izin verilir.

Öğrencilerimiz, giyim, mesaiye riayet ve iş disiplini açısından işletme kurallarına uymak zorundadırlar. Bu konuda öğrencilerimize gereken bilgiler beceri eğitimi başlarken verilmektedir.

Son sınıfta beceri eğitimine başlayan öğrencilere yarıyıl tatilinde ücretli izin verilir.

Öğrencilerin işletmelere devam etmesi esastır. Mazeretleri olan öğrencilere okul yönetiminin de görüşü alınarak ücretsiz mazeret izni verilebilir.

Öğrencilerin mazeretli ve mazeretsiz devamsızlıkları görevliler tarafından sağlıklı tutulmalıdır. Ay sonlarında her öğrencinin devam durumu beceri eğitimi kitabındaki "Aylık Devamsızlık Bildirme Çizelgesi" ne işlenerek geciktirilmeden, faksla, koordinatör öğretmenle veya posta yolu ile okula gönderilmelidir

Mazeretsiz olarak üç gün işletmeye gelmeyen öğrenci, iki gün içinde okula bildirilmelidir.

Rahatsızlanan öğrenciler okul veya işletme tarafından hastanelere sevk edilebilirler. Okulun ve öğrencinin SSK ile ilgili numaraları beceri eğitimi kitabında bulunmaktadır.

Öğrencinin disiplin soruşturmasını gerektirecek davranışta bulunması halinde, bu durum işletme tarafından bir raporla okula bildirildiğinde gerekli disiplin uygulaması okulumuz tarafından yapılarak sonucu işletmenize bildirilecektir.

Öğrencilerin mazeretsiz yaptıkları devamsızlıklar üzerinde hassasiyetle durulmalı, gelecekte çalışacakları işletmeler için zaman disiplini kazanmaları sağlanmalıdır.

Öğrenciler vardiyalı olarak çalıştırılamazlar. Gelişmekte olan öğrenciler bedenen çok ağır işlerde çalıştırılamazlar. Öğrencilerin çalışmaları mesai saatiyle sınırlı olduğu unutulmamalı, geç saatlere kadar çalıştırılmamalıdır.

Öğrencilerimiz, yaşları nedeniyle eğitim. Öğretim ve gelişme dönemindedir. Yanlış davranışlar gösterdiklerinde yetkililer tarafından uyarılmalıdır. Kötü söz ve fiziki muamelede bulunulmamalıdır.

Öğrenciler işletmenin sosyal imkânlarından yararlandırılarak motive edilmelidir.

Meslek Lisesi öğrencilerinin işletmelerde öğrenmeleri gereken uygulamalı iş ve işlemleri içeren bölümlere göre müfredat programları okul tarafından işletmelere verilecektir. Öğrencilerin müfredatta belirtilen iş ve işlemleri öğrenebilmesi için üretim birimlerinde farklı iş ve makinelerde çalıştırılmalıdır. Üretimde olmayan ancak öğrencinin görmesi gereken hususlar varsa bunlar yapılacak bir planlamaya göre öğrencilere verilmelidir.

Öğrenciler bölümlerine göre müfredat programında görmeleri gereken konuların en az % 80'inin işletme tarafından uygulanması zorunludur. İşletmede uygulanması mümkün olmayan konular varsa bunların telafisi için okul yönetimi ile işbirliği yapılmalıdır.

Öğrencilerin işletmelerde yaptıkları iş ve işlemleri beceri eğitimi kitabındaki boş rapor kâğıtlarına resim ve rapor olarak yazmaları mutlaka sağlanmalıdır. Yapılan her iş eğitici usta tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilmeli, verilen puanlar rapor kâğıdına yazılarak eğitici usta ve öğrenci tarafından imzalanmalıdır. Öğrencinin beceri kitapları yılsonlarında toplanarak başarısı değerlendirilirken dikkate alınmaktadır

İLETİŞİM

Adres:
MEYDAN MAH. H.OKTAY ÇULCUOĞLU CAD. FIRAT MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BLOK NO 12/1 BİRECİK / ŞANLIURFA


Telefon
(505) 865 4221


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın